שמעתם לא מעט על מגמה בולטת בלא מעט בתים בישראל, והיא החלפת ועד הבית הפנימי (כלומר, כזה הכולל חלק מדיירי הבניין) בועד בית חיצוני. אתם יודעים שלהחלטה הזו, כשהיא מתבצעת על פי הספר, יש פוטנציאל להפוך את החיים של כל דייר ודייר לפשוטים ולנוחים הרבה יותר.
הבעיה היא שההחלטה הזו אינה פשוטה, כאשר אם לא מבצעים אותה בתשומת לב ראויה, או תוך התעלמות מכמה נקודות חשובות, עלולים לבחור בחברה שאינה מקצועית, או פשוט כזו שלא מתאימה לנכס הספציפי. אז מהם הדברים שאתם חייבים לשים אליהם לב לפני קבלת ההחלטה? ריכזנו עבורכם את הנקודות החשובות ביותר שיש לבדוק
סל השירותים
לכל בית יש צרכים משלו, בעוד שמן העבר השני של התמונה לחברות ניהול נכסים וועדי בתים חיצוניים סל שירותים שרחוק מלהיות קבוע. חיבור של שני אלה מאפשר לכם ללמוד מדוע חייבים להשקיע מחשבה בהגדרת סל השירותים שתבצע עבורכם חברת הניהול החיצונית.
האם אתם זקוקים לניהול ולגביית כספים? אילו פעולות תחזוקה, ניקיון והיגיינה נדרשות במבנה, ובאיזו תדירות? מהם השירותים הנלווים שאתם מעוניינים לקבל? וכן הלאה. חיבור של כל אלה יגדיר לא רק את אופי העבודה של החברה החיצונית, אלא גם את המחיר שיידרש מהדיירים לשלם.
כשזה נוגע לניהול הבית שלכם, אתם לא רוצים להשאיר דבר למקריות, ורצוי שגם לא לסמוך על אף גורם מלבד עצמכם (כולל השכנים, אגב). את כל מה שאתם מסכמים עליו בעל פה מול החברה המבצעת, אתם צריכים להעלות על הכתב. רמת הפירוט של הפעולות, אופן הביצוע שלהן, התדירות וכמובן שגם המחיר צריכה להיות מקסימלית.
השאלה הכלכלית
בהמשך לסעיף הקודם, ברור שפנייה לחברה המציעה שירותי ועד בית חיצוני תהיה כרוכה בתשלום. זאת ועוד, בהשוואה למצב בו ועד בית מטעם הדיירים פועל, מדובר כאן על סכומים גבוהים באופן יחסי.
לכן, ברור מדוע האינטרס של דיירי הבניין המשותף הממוצע יהיה לחסוך כמה שניתן בעלות השירות הזה. לא מעט טקטיקות יכולות לסייע להם להגשים את מטרת החיסכון, דוגמת עריכת מחקר מקדים מקיף על התחום, בחינת מחירונים מומלצים או קבלת הצעות מחיר ממספר חברות לפחות, מה שיכול להיות יופי של כלי מיקוח.
נקודה שאתם צריכים לזכור: כשזה נוגע לניהול ועד בית חיצוני, המחיר הוא לא חזות הכל. יכול להיות חברה שתציע אמנם מחיר זול, אבל תתברר בפועל ככזו שהיא הכל חוץ ממקצוענית, שתשבש כל פעולה שהיא מבצעת ושלא תתנהל מולכם בהגינות ובשקיפות – מקרים שהופכים את המחיר ליקר הרבה יותר.
אנחנו כן ממליצים להסתכל על המחיר ולנסות להוריד אותו, אבל לא לבחור בחברה רק כי היא זולה. מחיר טוב בשילוב ניסיון רב וסל שירותים רחב למשל הוא נוסחה מוצלחת הרבה יותר.
בדקו את המוניטין של החברה
חברות לניהול בתים משותפים נבדלות ביניהן בהרבה מאד פרמטרים, כולל ברמה המקצועית שלהן. כדי להתרשם מהרזומה של החברה ומההתאמה שלה לצרכים שלכם, חשוב שתסקרו אותה בצורה מוקפדת. ראו מה שנות הניסיון שלה בתחום: בדרך כלל החברות המנוסות יהיו מקצועיות יותר, וידעו טוב יותר כיצד להתמודד עם מצבים שונים (עם זאת, זה לא מדע מדויק).
בחנו בהמשך לכך את מעגל הלקוחות של החברה, ונסו להתרשם מהם מאפייני הלקוחות: חברה יכולה להיות מומחית בניהול של נכסי יוקרה, אבל לא בהכרח בבניינים המשותפים הפשוטים יותר. במידת האפשר, בקשו מהחברה הפנייה ללקוחות קודמים או קיימים שלה, אליהם תוכלו להפנות שאלות שעשויות ללמד אתכם על הרמה האמיתית של החברה ועל שביעות הרצון של לקוחותיה.