התקנת מעלית שבת לטובת השכנים הדתיים
דתיים מחמירים ומסורתיים לא ישתמשו במעלית שאינה מוגדרת כמעלית שבת, המוגדרת כמותאמת למניעת חילול שבת. כל מעלית רגילה ניתנת להסבה לתפקוד כמעלית שבת, כך שגם אם מתגוררים בבית ובו מעלית רגילה, אפשר בהחלט לבצע את השינוי.
לא ניתן לבצע התקנה או הסבה של המעלית ללא קבלת הסכמת הדיירים. מה אומר החוק בעניין זה? ומה לגבי עלות ההתקנה והתפעול?מעלית שבת איננה זן יוצא דופן של מעליות. זוהי מעלית רגילה, שבמקום לוח פיקוד רגיל השולט על ההפעלה מתקינים פיקוד אוטומטי. המשמעות היא שהשימוש במעלית במועדים הקבועים אינו מחייב מגע יד אדם. בימי שבת או חג המעלית פועלת באופן אוטונומי.
מקשי המעלית אינם פועלים, והמעלית פועלת כאילו מעצמה, עולה ויורדת עם עצירה בכל קומה או שלעתים היא מתוכננת לעצירה בכל קומה שנייה.
מהו הרוב הנדרש בבניין לאישור מעלית שבת?
התקנת מעלית שבת היא צעד משמעותי המשפיע על כל הדיירים בבניין, וזוהי אחת מההחלטות עליהן מצביעים הדיירים במשותף. הוצאות ההפעלה של מעלית שבת אולי אינן כפולות מאלו של מעלית רגילה, אבל הן בהחלט עולות על הוצאות התפעול של מעלית רגילה.
בנוסף, מעלית שבת מהווה טרחה לדיירים חילוניים, זמן ההמתנה למעלית ארוך מהרגיל, והוא מתארך במיוחד ככל שמדובר בבניין שהוא יותר גבה קומות. גם זמן ההגעה לקומת היעד מתארך. בשל שיקולים אלו, החוק קובע כללים ידועים. למשל, כשבבניין פועלת מעלית אחת בלבד, נדרש רוב רוב של דיירים התומכים בהתקנת מעלית שבת.בבניינים חדשים, ובמיוחד בבניינים רבי קומות, וקיימת יותר ממעלית אחת בבניין, התנאים להסכמת הדיירים קלים יותר, ובמקרה זה תותקן בבניין מעלית שבת אחת, אפילו אם דייר אחד בלבד מבקש אותה.
מי משלם על מעלית שבת?
בעניין הוצאות התפעול השוטפות, התמונה מעט יותר מורכבת. החוק דורש שרק הדיירים המעוניינים במעלית השבת ישלמו עבור התחזוקה. אבל, מה קורה אם מבצעים הסבה של מעלית קיימת? האם הדיירים הדתיים ישלמו את כלל עלות התפעול? או שאולי התשלום יהיה רק של ההפרש לעומת מעלית רגילה?
מתי מופעל מנגנון השבת במעלית?
האם החל מכניסת השבת ועד צאת השבת? האם רק בחלק מהזמן? החוק קובע שעות נתונות, אך הדיירים יכולים לקבוע, בהסכמה, את השעות המתאימות להם להפעלת מעלית השבת. אם בבניין פועלת מעלית אחת המשמשת גם כמעלית שבת, שעות ההפעלה ייקבעו על פי דעת הרוב. זאת, תוך שימת לב לצורכי כלל הדיירים.
כלומר לא ניתן לקבוע שמנגנון השבת לא יפעל כלל. במידה וקיימות בבניין שתי מעליות, ככל שאחוז גבוה יותר של הדיירים הם שומרי שבת, זמן הפעלת המנגנון בדרך כלל יתארך. מקובל כי מעלית השבת תופעל בערב שבת לפחות שלוש שעות, מספר שעות בשבת בבוקר וכן לפחות שעתיים לפני צאת השבת.