את הדירה שלכם כנראה שאתם מנקים בתדירות ראויה, כי אתם יודעים שאין ברירה אחרת: זהו המקום בו אתם מתגוררים, חיים ומעבירים את רוב שעות היום והלילה.
הבעיה היא שהמצב בחלקים המשותפים של בניין המגורים רחוק מלהיות משביע רצון, גם עקב פוטנציאל הלכלוך הגבוה וגם מכיוון שהניקיון עלול ליפול לעיתים אל בין הכסאות. אלו הסיבות שהופכות פעולות ניקיון של הבית המשותף לחלק אינטגרלי ממאמצי השימור והתפעול שלו, כאשר חשוב לשים לב שהכניסה שלנו בעצם המונח "ניקיון בתים משותפים" היא לשדה משחק רחב מאד.
חברות אמינות לניהול בית משותף דואגות לכל מה שקשור בנושא ניקיון ומטפלות בנושאים הקשורים לבניין באופן שוטף לעומת פרטים בבניין שצריכים לדאוג להכל בתור ועד הבית שנקבע ולפעמים, הטיפול בגינה מתסמס והופך להיות משני ומוזנח.בכתבה שלפניכם מנינו את כל היתרונות שיש לועד בית חיצוןני להציע רק במסגרת טיפול בניקיון הבניין וסביבתו.
לכל בית יש חוקים משלו
השאלה הראשונה שאתם צריכים לשאול את עצמכם, בתור דיירי בניין משותף, היא מהם המאפיינים של הניקיון שאתם זקוקים להם? בכל בית משותף בישראל סביר להניח שהתשובה לכך תהיה שונה. על דיירי הבית להחליט על היקף הניקיון, מבחינת האזורים שייכללו בו והפעולות הספציפיות שיגדירו אותו: למשל, האם הניקיון צריך לכלול גם את הגינה או חדר האשפה? האם יש צורך בריקון פחים? וכן הלאה.
ברוב המקרים יכלול הניקיון כמה אזורי חובה, למשל שטח הכניסה לבניין, ניקיון הלובי, המעלית ועוד. כאשר יש מקלט או מחסן, חשוב לנקות גם אותם. עם זאת, בדרך כלל הניקיון שלהם יהיה בתדירות נמוכה מאשר אזורי הבניין המשותף האחרים, למשל אחת למספר שבועות או חודשים.
מומלץ מאד שלא להזניח את ניקיון המקלטים, המחסנים או המרתפים, מאחר וחוסר ניקיון שלהם עלול להביא לכך שהם לא יהיו שמישים בעת הצורך, או אפילו מסוכנים עבור מי שנמצא בהם: חשבו על דיירי בית השוהים במקלט, בתקופה של מלחמה לדוגמא, אבל נחשפים כל העת לאבק, לחיידקים או למזיקים שונים.
בנוסף לכך, נדרש להחליט לגבי תדירות הניקיון, כשההמלצה הברורה היא לנקות בית משותף אחת לשבוע לפחות. רצוי לעשות בו בשעות בהן המנקה לא יפריע לשגרת המגורים בבניין (ולהיפך), למשל בקרי ימי שישי בהם התנועה בבניין הממוצע מופחתת ביחס לימי השבוע האחרים. כל אלה צריכים לבוא לידי ביטוי בתוכנית עבודה מפורטת, המוכנה בתיאום של אנשי הבית עם חברת ניקיון או מנקה מקצועי בודד.
גם כאשר הניקיון מוזמן ונעשה, צריך לראות האם הרמה המקצועית שלו היא משביעת רצון – ולא תמיד זה מובן מאליו. הדיירים צריכים לפקח מדי לפעם על עבודת המנקה, וכמובן שגם על התוצאות שלה. אם אתם סבורים שהבניין פשוט לא נקי מספיק, אתם יכולים להעיר או אפילו להחליף חברה או בעל מקצוע. כן מומלץ לתת למנקה שקט מסוים ולא להסתובב לו בין הרגליים כשהוא מנקה, אבל כן להיות מוכנים להעיר, לבקר או לתת מחמאות בעת הצורך.
עבודות ניקיון מיוחדות
מעבר לניקיון השוטף של הבית, יש פעולות "מיוחדות" ומורכבות, המצריכות בדרך כלל ציוד מיוחד וכוח אדם המוכשר לביצוע המשימה. דוגמא מובהקת לכך היא הפוליש, ליטוש הרצפות וההברקה שלהן, אותם מומלץ לבצע אחת לשנה לפחות במטרה לשמור על מרצפות הבית ולהעניק להן את המראה הבוהק והאסתטי כל כך. יש שיטות שונות של פוליש, אבל כולן מצריכות ציוד מיוחד שלא אמור להיות בבניין המשותף הישראלי הממוצע.
סוג אחר של פעולות ניקיון מיועד למצבים בהם מעוניינים בתוצאה יסודית, או לחלופין כשנדרש מראש לנקות סביבה מלוכלכת ובעייתית במיוחד. גם כאן יש ציוד ושיטות עבודה הכרחיות לביצוע המלאכה, שמצריכות פנייה לחברה המתמחה בהן: מכונות שטיפת רצפה מקצועיות, מכונות לניקיון באמצעות לחץ מים או קיטור וכן הלאה. הפעולות האלה לא יידרשו בכל יום או שבוע, אבל בהחלט חשוב לבצע אותן מפעם לפעם כדי לקחת את הניקיון של הבית המשותף כמה צעדים קדימה.